Dode Zee

Er zijn een paar heel goede redenen voor een verblijf aan de Dode Zee: de absolute rust; de geneeskrachtige werking van de zon en het zoute water en de hoge kwaliteit van de resorthotels.

De Dode Zee ligt 417 meter onder de zeespiegel op het diepste punt van de aarde aan het zuideinde van het Jordaandal op de grens tussen Israël, het Westjordaanland en Jordanië. De zee is 76 km lang en 16 km breed en wordt door het Jordaans schiereiland Lisan gedeeld in een klein ondiep zuidelijk deel wat maar 4 tot 6 meter diep is en een groot noordelijk deel wat op sommige plaatsen een diepte van 430 meter bereikt. Vanwege het hoge zoutgehalte van 25-30% heet de zee in het hebräisch “Jam HaMelach” (Zoutzee). 
Door dit zoutgehalte is het leven van dieren en planten erin niet mogelijk. Hoewel er een paar uitzonderingen zijn: wetenschappers hebben in de laatste jaren in het water een aantal bacteriën ontdekt die zich aan de extreme omstandigheden hebben aangepast. In de bronnen van Ein Zuquim (Ein Fashka) die slechts een meter van de kust af liggen heeft een karperachtig visje geen probleem met zijn vijandige leefomgeving.