Algemeen

Politiek / Staatsvorm
Jordanië is een parlementaire monarchie (koninkrijk). Staathoofd is Koning Abdallah II; hij volgde in 1999 zijn populaire vader, Koning Hoessein, op. De stamboom van de koninklijke familie voert terug naar Hasjem, de overgrootvader van de Profeet Mohamed.
Het parlement wordt om de vier jaar gekozen.

Economie
Jordanië beschikt niet zoals een aantal van haar buurlanden (Irak, Saoedi-Arabië) over een olievoorraad. Brandstof moet worden ingevoerd. Dat geldt ook voor zaken als machines en voedingsmiddelen. De import overtreft de export: men voert met name chemische producten en kunstmest uit. Voor eigen gebruik produceert men fruit, groente en graan. Daarnaast is het toerisme steeds belangrijker voor het land (“they have petrol; we have Petra”).

Taal
De officiële taal in Jordanië is Arabisch, maar in veel plaatsen kunt u ook met Engels goed terecht.

Officiele feestdagen
Vrijdag is de officiële rustdag in Jordanië. De Islamitische feestdagen vallen van jaar tot jaar anders, afhankelijk van de maanstand. Banken en winkels zijn op die dagen gesloten.
De lokale feestdagen zijn over het algemeen niet van invloed op uw reisprogramma. Ook tijdens de Ramadan (de vastenmaand) kunnen de reizen volgens programma worden uitgevoerd. Wel dient u er rekening mee te houden dat restaurants in deze periode (soms) beperkt geopend zijn en alcoholische dranken minder makkelijk verkrijgbaar zijn.
Elk jaar verschuift de Ramadan periode zo’n dag of 10 naar voren; er is dus geen vaste, jaarlijks terugkerende datum voor.

Feesten & Festivals
In Jordanië kent men t/m april 2013 de volgende feestdagen:
20 juli t/m 18 augustus, Ramadan
19 t/m 22 augustus, Suikerfeest
26 oktober, Offerfeest
25 en 26 december, Kerstmis
1 januari, Nieuwjaarsdag
4 februari, Geboortedag Mohammed
29 april, Dag van de arbeid

Houdt u er rekening mee dat op bovengenoemde data winkels, banken en horecagelegenheden gesloten kunnen zijn.