Cultuur

Bevolking
Jordanië telt 6.2 miljoen inwoners. 98% daarvan is Arabier (in meerderheid Palestijns); 1% Tsjerkessisch en 1% Armeens.

Godsdienst
Jordanie is een overwegend Islamitisch land. 92% rekent zichzelf tot de Soennitische stroming. 6% is Christelijk (in meerderheid Oosters-orthodox) en 2% valt onder de catagorie ‘overige’. Een deel daarvan is Druzisch.

Gewoonten & gebruiken
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoontes, een andere cultuur en ander eten. Kortom: anders dan thuis. Dat is een van de aantrekkelijke kanten van de vakantie, maar ook een aspect om bij uw vakantieverwachtingen rekening mee te houden.

Eten & Drinken
In de restaurants van de hotels worden over het algemeen maaltijden geserveerd, afgestemd op de westerse smaak. De typisch ‘eigen’ keuken vindt u meer in de lokale restaurants. Voor de lunch of een hapje tussendoor kunt u denken aan de falaffel (gefrituurde balletjes van gemalen kikkererwten, geserveerd in een pitabroodje), hummus (kikkererwten en sesam) en de ook bij ons bekende shoarma, gemaakt van kip of lamsvlees. Varkensvlees wordt in deze landen niet geserveerd.
Voor een wat uitgebreidere maaltijd vindt u op het menu bijvoorbeeld gegrilde kip of kebab (gegrilde balletjes lamsvlees met mint). Ook kent men de mezze, een selectie van allerlei hapjes zoals hummus, komkommer, tomaat en lever.
De specialiteit van de Bedoeïenen is de mensaf: een heel lam, geserveerd met rijst en pijnboompitten die traditioneel met de hand wordt gegeten. Ook enkele restaurants hebben dit gerecht op het menu.
De lokale bevolking houdt van zoete nagerechten zoals de baklava (bladerdeeg met honing). Thee en (Turkse) koffie worden veel gedronken, ook bij de maaltijden. Frisdrank en vruchtensappen (let erop dat deze vers worden bereid) zijn populair.
Alcoholische dranken zijn op ruime schaal verkrijgbaar maar de geïmporteerde dranken zijn duur. Een enkel hotel vormt hierop een uitzondering. Vooral de eenvoudige hotels schenken soms geen alcohol. Tijdens de Ramadan (de vastenmaand) is alcohol soms ook in de andere hotels maar beperkt (of helemaal niet) verkrijgbaar. In Jordanië worden lokale wijnen geproduceerd. Als lokaal (sterk) drankje is vooral ‘arak’ bekend. Dit naar anijs smakende drankje wordt geserveerd met ijs en water.