Praktisch

Belangrijke adressen
Consulaat
Nederlandse Ambassade
Alico Building, fourth Circle
22, Ibrahum Ayoub Circle
AMMAN
Tel. (00962)-(0)65.90.22.00/65.90.22.22
Fax. (00962)-(0)65.93.02.14/65.93.01.61
E-mail: nlgovamm@index.com.jo
Alarmnummers
Voor noodgevallen kunt u in Jordanië de volgende nummer bellen: 199 (ambulance), 191 (politie) of 196 (toeristenpolitie).
Verkeersbureau in NL
Voor uitgebreide algemene informatie over Jordanië kunt u terecht bij het:
Jordaans Verkeersbureau
Asterweg 20 e-3
1031 HN Amsterdam
tel. 020-6705356
e-mail: benelux@visitjordan.com

Of kijk op www.visitjordan.com
Communicatie
Post
Post van en naar Jordanië kan een tot twee weken onderweg zijn. Postzegels zijn te koop op de postkantoren (gesloten op vrijdag) en in de grotere hotels.
Telefoon
Vanuit Jordanië kunt u rechtstreeks met Nederland bellen:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 31
Netnummer zonder de 0
Abonneenummer

Bellen naar Jordanië:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 962
Netnummer zonder de 0
Abonneenummer
Jordanië heeft een goed telefoonsysteem. U kunt telefoneren vanuit de hotels maar ook (goedkoper) vanuit telefoonkantoren. Voor een telefoongesprek naar Nederland vanuit een telefoonkantoor moet u rekenen op ca. € 10 per 3 minuten. Hotels zijn aanzienlijk duurder. Veelal worden minimaal drie minuten in rekening gebracht (ook als het gesprek korter heeft geduurd). In Jordanië kunt u gebruik maken van telefoonkaarten. Mobiel bellen is mogelijk in het hele land. Buiten de grote steden kan het bereik minder zijn. Check bij uw provider in Nederland of zij overeenkomsten hebben met de provider in Jordanië. Vanuit Jordanië zijn geen z.g. ‘collect-calls’ mogelijk.

Internet
Ook in Jordanie kunt u volop gebruik maken van e-mail en internet. Dat kan vanuit uw hotelkamer, in een algemene hotelruimte of in een Internetcafé.
Fotografie & Film
Militaire objecten (ook luchthavens) mogen niet gefotografeerd worden. Neem ook geen foto’s (zonder toestemming vooraf) van de lokale bevolking, met name van vrouwen. Dit wordt als een belediging ervaren. Filmrolletjes zijn overal verkrijgbaar maar zijn duurder dan in Nederland. Filmrollejes kunnen ter plaatse worden ontwikkeld. Wanneer u een video camera meeneemt dient u dat bij aankomst te melden, het apparaat wordt dan (in uw paspoort) geregistreerd.

Gezondheid
Vaccinaties
U hoeft niet in het bezit te zijn van een geldig vaccinatie bewijs voor een reis naar Jordanië. Dat wordt alleen gevraagd als u kort van tevoren in een besmet gebied of land bent geweest. Als advies worden genoemd vaccinaties tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en hepatitus A. U bent echter geheel vrij in uw keuze. Wellicht kunt u een beslissing nemen in overleg met uw huisarts en/of GG&GD.
Drinkwater
Water uit de kraan is over het algemeen van goede kwaliteit maar niet altijd drinkbaar. Er zijn overal flessen mineraalwater verkrijgbaar.
Geldzaken
Valuta
Het betaalmiddel in Jordanië is de Jordaanse dinar (JD). De dinar is onderverdeeld in 1000 fils en 10 fils is 1 piaster.
Banken & creditcards
De grotere hotels accepteren de meest voorkomende creditcards. Wij adviseren u echter om niet alleen met uw kaart op reis te gaan voor het geval men uw creditcard toch niet accepteert. In het hele land vindt u pinautomaten waar u contant geld kunt pinnen.
Wat mee te nemen
Wat voor geld kunt u meenemen? Het meest bekend in het Midden-Oosten (en daardoor het handigst) zijn Amerikaanse dollars. Als u dollars en euro’s meeneemt, vraag dan ook naar wat kleinere biljetten. De euro wordt in de hotels, bij de banken en wisselkantoren geaccepteerd. Voor Jordanië adviseren wij u om het geld ter plaatse te kopen. Dit in verband met de toch wel ongunstige koers in Nederland. Op de luchthaven vindt u al een aantal banken (belangrijk om het visum af te kunnen rekenen indien van toepassing); daarnaast op vele plaatsen in de stad. Lokaal geld dat u overhoudt, kunt u op het eind van uw reis wisselen bijvoorbeeld op een van de banken op de luchthaven voor euro’s of dollars, natuurlijk indien voorradig. De belastingvrije winkels op de luchthaven van Amman accepteren dinars (ook een idee om uw overgebleven dinars alsnog te besteden). Op het moment dat deze informatie werd samengesteld, kostte de Jordaanse dinar ongeveer € 1.
Fooien
In de rekeningen van sommige restaurants in Jordanië is al een bedrag voor de service inbegrepen. In dat geval rekent men niet op een (extra) fooi. Wanneer deze toeslag niet op de rekening vermeld staat, is een fooi van zo’n 10% gebruikelijk. Ook taxichauffeurs rekenen op een dergelijk percentage. Daarnaast is het gebruikelijk om kruiers, bedienend personeel in hotels enz. een fooi te geven. Fooien voor gidsen, chauffeurs en bedienend personeel zijn bij onze rondreizen niet inbegrepen. Als richtlijn voor de chauffeur kunt u hiervoor een bedrag van € 8 per persoon aanhouden voor een reis van ongeveer 8 dagen. Voor de Nederlandse reisleider (bij rondreizen) of lokale gids geven wij als richtlijn een bedrag van € 10 tot € 12 per persoon per week.
Afdingen
Met name in de bazaars geldt dat u dient af te dingen! Als vuistregel kunt u ervan uit dat u uiteindelijk de helft van het oorspronkelijk gevraagde bedrag betaald.
Grensdocumenten
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat bij vertrek uit Jordanië nog ten minste zes maanden geldig is. Ook dient u erop te letten dat de tenaamstelling in uw paspoort overeenkomt met de naam op uw vliegticket. Voor Jordanië heeft u een geldig visum nodig. Het handigst kunt u dat regelen bij aankomst op de luchthaven van Amman. Op de luchthaven van Amman wordt het visum afgegeven tegen betaling van ca. US$ 29 of een equivalent in euro’s. Indien uw reisgezelschap uit meer dan 4 personen bestaat, kost het visum ca. US$ 15. Als u Jordanië binnenkomt vanuit Syrië (over land) wordt het visum voor Jordanië aan de grens afgegeven, op dezelfde wijze (en met dezelfde voorwaarden) als op de luchthaven van Amman. Wanneer u direct doorreist naar Aqaba om daar uw vakantie door te brengen is het visum gratis (mits gemeld bij aankomst in Amman). Een visum voor Jordanië is 6 maanden geldig. Bij vertrek uit Jordanië dient u een vertrekbelasting te betalen van JD 5,-.

Kledingadvies
‘s Zomers (april – november): zomerkleding en gemakkelijke schoenen (bijvoorbeeld sandalen) en wandelschoenen voor excursies. Zonnebril, zonnehoed, badkleding en voor koele avonden een jas, trui of vest. ‘s Winters (november – maart): een warme jas, truien, een regenjas, paraplu en stevige wandelschoenen. Ook als u in deze periode naar het zonnige Aqaba reist, adviseren wij u, naast zomer- en zwemkleding, ook wat ‘warme’ kleding in te pakken die bij een excursie of een wat koelere avond goed van pas kunnen komen. Hoewel de samenleving in Jordanië over het algemeen als tolerant genoemd kan worden met een sterk westerse invloed, adviseren wij u om uw shorts en andere ‘luchtige’ kleding te bewaren voor bijvoorbeeld Aqaba. Wanneer een bezoek aan een moskee op het programma staat, dienen de heren altijd een lange broek te dragen; de dames een rok (tot op de knie) terwijl de schouders bedekt dienen te zijn.

Openingstijden
Banken, winkels en kantoren zijn gewoonlijk geopend van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 15.30 uur tot 18.30 uur; in de winter van 08.00 uur tot 12.30 uur. Vrijdag is de (Islamitische) rustdag in Jordanië. Kantoren, banken en postkantoren zijn op die dag gesloten.

Openbaar vervoer / taxi’s
Openbaar vervoer Tussen de grotere plaatsen worden busverbindingen onderhouden door de nationale busmaatschappij JETT. Ook zijn er minibussen en service-taxi’s die vertrekken wanneer er voldoende passagiers aanwezig zijn. Een nadeel van deze taxi’s en stadsbussen is dat de routes zijn aangegeven in het Arabisch. Taxi’s In Jordanië kunt u in de grote steden gebruik maken van de geelgekleurde taxi’s. Deze hebben meters die de ritprijs aangeven. Daarnaast zijn er witte taxi’s. Deze rijden volgens vaste routes en hebben vaste tarieven. Een nadeel van deze taxi’s is dat de routes zijn aangegeven in het Arabisch.

Tijdsverschil
Jordanië kent, net als Nederland, een zomertijd. Begin en eind van deze periode zijn veelal afwijkend van onze zomertijd, maar over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat het in Jordanië één uur later is dan bij ons. Houdt u er ook rekening mee dat het in deze regio vroeger donker wordt dan in Nederland en dat de schemering slechts een minuut of dertig duurt.

Voltage
De stroomspanning in Jordanië bedraagt 220 volt. Nederlandse stekkers passen in de meeste stopcontacten, al is het verstandig om een adapter mee op reis te nemen.

Veiligheid
Jordanië staat bekend als een veilige bestemming. Maar ook hier geldt: de gelegenheid maakt de dief. Laat geen waardevolle spullen zichtbaar achter op uw kamer of huurauto maar berg ze op in de (hotel)kluis of in de achterbak van uw auto. Neem ook niet teveel contant geld mee: u kunt betalen met een creditcard of contant geld opnemen met een pinautomaat.